5 saker som sker i huden när du sover

fukt, hudvård, solutionbyvictus

Det sker en mängd olika processer i din kropp och hud när vi sover, som bland annat en ökad cellförnyelse och läkningsförmåga. Dåliga sömnvanor kan påverka huden negativt och du kan aldrig ta igen förlorad sömn. Dock kan du med hjälp av bra produkter och behandlingar försöka hålla skadan hyfsat i schakt om man känner att sömnen blir bristfällig. Här ger hudterapeuten en guide på fem olika saker som händer i huden när du sover och vad som kan va bra att undvika.

1. Kollagenproduktionen i huden ökar

Kollagen är ett protein som stärker blodkärlen och ger huden dess elasticitet. När du sover är du i ett fastande tillstånd där tillväxthormon frigörs för att dina fettceller i sin tur ska frigöra energiförråden.

Då kollagen produceras som mest medan du sover, är det bäst att använda fuktgivande ansiktskrämer som innehåller retinol, med anledning av att dessa produkter ökar kollagenet och bekämpar pigmentproblem och rynkor.

2. Utrensning av slagg och smuts

Under natten rensar huden sig från smuts och slaggprodukter. Dessa hamnar sedan på hudytan. Därför är det extra viktigt att du tvättar ansiktet ordentligt även på morgonen för att få bort detta från hudytan.

3. Upptagningsförmågan ökar

Din hud har som bäst upptagningsförmåga under natten när du sover och därför är det bäst att applicerar de mest aktiva produkterna och mycket fukt just under natten – då huden kan ta upp de som bäst.

4. Undvik Air Kondition

Då huden är som mest mottaglig under natten gäller det även fukten i luften. Försök att undvik sov med Air Kondition under de varma sommardagarna, den torkar ut luften vilket i sin tur reflekteras på din hud.

5. Tillväxthormoner ökar

Under natten ökar kroppen tillväxthormon. Detta gör att cellförnyelsen i huden ökar och att du på så sätt håller din hud ung, pigg, lysterfull och fräsch.

Text och källa: Annamaria, hudterapeut på Victus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

10% RABATT PÅ ETT KÖP!

Signa upp för vårt nyhetsbrev - få en rabattcheck skickad direkt.

Jag samtycker till att ni skickar mig nyhetsbrev