Vuxen akne – varför får du det?

akne serum hudvård stay away solution by victus

Ungdomen och puberteten är förbi och antingen har du klarat dig eller inte från de irriterande varfyllda bölderna, som du även kallar akne – som oönskat dyker upp i ansiktet. Men än kan du inte pusta ut, aknen kan komma tillbaka även på äldre dagar.

Finnar och akne – vad är det?

Ett mer vanligt ord för akne är finnar och något du ofta säger i all hast. Men visste du att det finns många olika namn på denna hudåkomma? Pustel, papel och cystor är några att nämna. Detta beroende på utslagets utseende och på vilket sett dess spridning skett. Akne orsakas ofta av en kombination av överproduktion av talg samt en närvaro av bakterier. Problemet kan även ha skett vid en rubbning mellan balans på normalflora, talg och hormoner.

Akne – varför får du det?

Det är oftast svårt att lokalisera varför och vad det är som gör att dessa utslag och irritationer uppstår. Det man däremot vet är att hormoner är något som påverkar din hud – som exempelvis vid puberteten, graviditet och menstruation. Har du en lite svårare akne grundas det ofta genetiskt och något som oftast går i arv. Huden är även ditt fönster utåt, om du missköter dig med dåliga vanor, sover dåligt eller mår dåligt speglas detta i din hud.

Kan du få akne i vuxen ålder?

Vuxenakne är lite mer diffust än vanlig tonårsakne. Som vuxen uppstår ofta envisa finnar på haka, panna, käkben och hals. Akne kan uppstå av en rad olika faktorer oavsett ålder och tid i livet. Hormoner påverkar talgproduktionen och de talgfyllda porerna täpps till av hudceller. När bakterier sedan orsakar en inflammation i den tilltäppta talgkörteln eller poren skapas utslag och irritationer som akne.

Irriterad hud – vart tar du hjälp?

Många självdiagnostiserar sig med akne, men i själva verket kan det enbart handla om okunskap om vilken hudtyp du har. Kanske går du i tron om att din hudtyp är fet, medan du i själva verket har en torr hud med ett stort hormonpåslag, som i sin tur skapar din akne. Det bästa är att vända dig till en hudterapeut eller läkare om du är osäker på hur du ska behandla din hud. De bästa du kan göra själv för behandling av akne är att använda lugnande och talgreglerande produkter.

Klicka här för att hitta till en salong/klinik nära dig

Källa och text: Annamaria, hudterapeut på Victus

Läs även:

Niacinamide – superingrediensen för din hud

Vad är skillnaden på serum och olja?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

JUST NU 200 KR RABATTCHECK!

Signa upp för vårt nyhetsbrev - få en rabattcheck skickad direkt. Ta del av exklusiva rabatter, nyheter, hudvårdstips och mycket mer direkt i din inbox.

Jag samtycker till att ni skickar mig nyhetsbrev