Kosten till en bra hud

hud kost och vanor solution by victus

Att ha en rosig och strålande hud är inget att ta för givet. Vad kan du göra för att hjälpa huden på traven och hur mycket påverkas den av din kost? Nu inför jul och nyår tänkte vi att det passar bra att vi ger våra bästa tips om hur kosten påverkar huden.

C-vitamin – källan till en bra hud

C-vitamin, eller askorbinsyra som det också kallas, är en stark antioxidant som stärker upp kärlväggar och bygger upp kollagen och elastin och är därför en viktig källa till en bra hud. Det är även det bästa vitaminet för att reparera solskador. Du får i dig tillräckligt med C-vitamin genom att äta mycket frukt och färska bär, eller varför inte en tallrik med brysselkål nu till jul.

A-vitamin – skydd mot oxidativ stress

A-vitamin, eller retinol som du kanske hört talas om, används ofta i serum och krämer, eftersom den tränger ner i huden där den stimulerar kollagen och motverkar rynkor. Men retinol finns naturligt i huden och går att få i sig också genom maten. Morötter är proppade med betakaroten, som kroppen sedan kan omvandla till A-vitamin. A-vitamin skyddar cellerna mot oxidativ stress och studier visar även att morötter kan göra att huden blir mindre irriterad av solen, men det ersätter självklart inte solskyddet!

Nötter – julens hudvårdande ”godis”

Selen är en antioxidant som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Exempelvis valnötter, paranötter och mandlar är rika på selen.

Omega-3 och omega-6 är båda fetter som är viktiga för en frisk hud. Det som är särskilt viktigt är förhållandet mellan dem, eftersom detta bidrar till att reglera inflammation (t.ex. akneutbrott). Eftersom vi numera konsumerar mer vegetabiliska oljor (t.ex. solrosolja) har balansen av omegafetter i våra kroppar förändrats till att ha mer omega-6. Därför rekommenderar forskare att vi får i oss mer omega-3-fett. Valnötter och hasselnötter är bra källor till omega-3.

Gluten och mejeriprodukter – negativ effekt på huden

Transfetter, vitt socker och snabba kolhydrater i mat är sånt som inte tas upp av kroppen. Istället omvandlas dessa till toxiner eller avfall, som i sin tur påverkar din lever och njurar. Många upplever en positiv effekt på huden genom att utesluta gluten eller mejeriprodukter. Tillhör du en av dem som har problem med hyn kan det vara värt att testa att vara utan dessa i två till fyra veckor för att sedan göra en utvärdering.

Har du mycket problem med hyn rekommenderas antiinflammatorisk mat som exempelvis gurkmeja, omega-3-rik fet fisk (se även ovan), chili och vitlök, vilka är bra om tarmens flora är i obalans. Du kan med fördel komplettera med kosttillskott i form av probiotica.

Drick mycket vatten

Vatten är en annan viktig del för en bra hy. Se till att få i dig minst en liter om dagen och ännu mer om du är en aktiv person. Pressa i lite citron så får du både i dig c-vitamin och en syrlig god smak!

Kost och vanor – påverkar huden

Att utsidan reflekterar insidan är i många fall sant. En balanserad kost är därför viktigt för en välmående hud. Olika personer är olika känsliga, så resultatet är individuellt från person till person. Tänk också på att sova, få frisk luft och träna så hjälper du huden till rosighet.

Du kan självklart även påverka huden mycket genom bra hudvårdsprodukter och med hjälp av en hudterapeut kan du få ett professionellt hudvårdsschema.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

JUST NU 10% RABATT PÅ ETT KÖP!

Signa upp för vårt nyhetsbrev - få en rabattcheck skickad direkt. Ta del av exklusiva rabatter, nyheter, hudvårdstips och mycket mer direkt i din inbox.

Jag samtycker till att ni skickar mig nyhetsbrev