Solskola del 1 – strålarnas olika påverkan

solens strålar uva uvb strålar solution by victus solskydd

Våren är på ingång och i takt med att termometern visar plusgrader smälter snön sakta bort. Med detta kommer även solens strålar fram. De varma strålarna hettar skönt mot huden, men kan även skada oss. Hudterapeuten Annamaria reder ut hur de olika strålarna påverkar din hud i Victus solskola – del 1.

De flesta av oss har sett fram emot att få sitta mot en husvägg och känna solens första strålar bränna. Efter en mörk och kall vinter är det skönt med ljus och värme. Det som många glömmer bort är styrkan i solens strålar, som kan vara skadliga, inte minst mot din hud.

UVA och UVB strålar – vad är skillnaden?

UVA strålarna tränger in i hudens djupare skikt och gör pigmentet i huden mörkt. UVA står oftast för ageing och får huden att åldras i förtid. UVA-strålning kan också bryta ner D-vitamin i huden och kan orsaka hudcancer.

UVB strålar har kortare våglängder än UVA-strålningen och är därmed mer energirik. Ozonskiktet i atmosfären filtrerar bort stora delar av den skadliga delen av UV-strålningen och begränsar mängden UVB-strålning som når jordytan. UVB står också för burning och är de strålar som gör att du bränner dig om du vistats i solen för länge. Även UVB-strålarna kan bidra till hudens åldrande samt ge upphov till hudcancer.

Hyperpigmenteringar – efter en brännskada

Inte nog med att det är cancerframkallande och att vi åldras i förtid, en brännskada kan även skapa missbildningar i din melanocytproduktion – hos de cellerna som gör dig brun. Det är denna missbildning som gör att du får fula pigmentfläckar på huden och som ofta stannar kvar hela livet. Din hud glömmer aldrig en solskada så var noga med att alltid skydda dig mot solen.

Gör till vana att använda en dagkräm med solskydd redan när vårens första strålar visar sig på himlen. Själv har jag redan börjar använda Face the Sun, som är en återfuktande solkräm och som med fördel kan används även som en dagkräm i den dagliga hudvårdsrutinen.

Text: Annamaria, hudterapeut på Victus

Fanny Staaf tycker Face the Sun känns fräsch och lätt i ansiktet

Hur påverkas du av sol, ljus och vår?

Solution by Victus solprodukter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

JUST NU 10% RABATT PÅ ETT KÖP!

Signa upp för vårt nyhetsbrev - få en rabattcheck skickad direkt. Ta del av exklusiva rabatter, nyheter, hudvårdstips och mycket mer direkt i din inbox.

Jag samtycker till att ni skickar mig nyhetsbrev