Vilken SPF är rekommenderat till ansiktet och varför?

SPF solkräm ansikte hudvård IR-filter victus clinic solution by victus

Solens härliga men farliga strålar har äntligen kommit och nu är det hög tid att investera i en bra SPF. Vad bör du tänka på gällande val av solskydd för ansiktet? Victus hudterapeut Susanne ger sina bästa tips här.

Hur väljer du rätt SPF till ansiktet?

Är dyrt alltid bäst? Nej, så är det naturligtvis inte. Hitta en SPF som skyddar både mot UVA och UVB strålar. Cirka 95% av solens strålar är UVA och det är dom som är farliga och kan ge oss hudcancer medan UVB strålar gör huden röd och tjock. Så vi behöver ett skydd mot båda typen av strålning. En annan viktig aspekt är din hudtyp – är du ljus och rödlätt är det SPF 30-50 som gäller. Medans en mörkare hudtyp en bit in i säsongen kan gå ner i SPF. Tänk på att även en mörk hudton får påverkan i hudens Dna av solens strålar så oavsett hudtyp; solskydd på.

En del solskydd innehåller zink vilket ger ett fysikaliskt skydd. Det kan vara ett bra val om man planerar en dag på stranden men även en dag i skidbacken kan det behövas.

Kan jag använda min gamla solskyddsfaktor som är kvar sen förra sommaren?

Nej, det ska du inte göra. Solskydd är en färskvara och har den varit med i väskan på stranden så är skyddet långt ifrån fullgott. Solen står som högst mitt på dagen – mitt tips är att uppsöka skugga mellan klockan tolv och tre på dagen. Passa på att njuta av en långlunch istället.

Hur applicerar du solkräm på rätt sätt?

En solskyddsfaktor ska appliceras och inte smörjas in som du exempelvis gör med en hudlotion. Det är viktigt att hela tiden applicera på nytt om du badar eller svettas mycket. En vattenresistent SPF är bra om man ska bada men även om den är det så behöver den fyllas på om du varit i vattnet mer än 10-20 minuter.

När jag själv väljer en SPF till ansiktet vill jag att den även ska fungera som min vanliga hudvårdscreme. Den ska ha vårdande egenskaper så jag kan ha den ist för min dagliga produkt. Huden i ansiktet är mycket tunnare och känsligare än på resten av kroppen så jag rekommenderar alltid att aldrig gå under SPF 30 på områden som ansikte, decoltage och även på händerna. Komplettera gärna med solstick till känsligare områden som näsa, läppar och glöm inte öronen.

Passa på och njut av den fantastiska tid som ligger framför oss – men snälla, sola med förstånd. Hudcancer är den cancer sort som ökar mest men är ju faktiskt en av de få sorter som vi faktiskt själva kan påverka om vi får eller inte.

Face the Sun är en solkräm från Solution by Victus som med fördel kan användas som en dagkräm. Den återfuktar huden samtidigt som den skyddar mot både mot solens UV- och IR-strålar. Läs mer om Face the Sun här

Källa: Susanne Theander, hudterapeut på VIctus

Läs även

Solskola – solskydd med både UV- och IR skydd

IR-strålning – vad är det?

JUST NU 10% RABATT PÅ ETT KÖP!

Signa upp för vårt nyhetsbrev - få en rabattcheck skickad direkt. Ta del av exklusiva rabatter, nyheter, hudvårdstips och mycket mer direkt i din inbox.

Jag samtycker till att ni skickar mig nyhetsbrev