Demodex – kvalstret som kan vara orsaken till vuxenakne

vuxenakne serum hudvård stay away solution by victus

Ungdomen och puberteten är förbi och kanske klarade du dig under tonåren – men nu i vuxen ålder så kommer de irriterande varfyllda bölderna ändå. Vad orsakar vuxenakne? En av de mindre kända orsakerna är kvalstret demodex.

Finnar och akne – vad är det?

Ett vanligare ord för akne är finnar som de allra flesta använder. Men visste du att det finns många olika namn på denna hudåkomma? Pustel, papel och cystor för att nämna några olika beroende på utslagets utseende och på vilket sätt dess spridning skett. Akne orsakas ofta av en kombination av överproduktion av talg samt en närvaro av bakterier. Problemet kan även uppstå vid en balansrubbning av normalflora, talg och hormoner.

Akne – varför får man det?

Det är oftast svårt att lokalisera varför och vad det är som gör att dessa utslag och irritationer uppstår. Det man vet är att hormoner är något som påverkar huden – som exempelvis vid puberteten, graviditet och menstruation. Har man en lite svårare akne grundas det ofta genetiskt och är något som oftast går i arv. Huden är även kroppens fönster utåt, om man missköter sig med dåliga vanor, sover dåligt eller mår dåligt speglas detta i huden.

Varför får man vuxenakne?

Vuxenakne är lite mer diffust än vanlig tonårsakne. Som vuxen uppstår ofta envisa finnar på haka, panna, käkben och hals. Akne kan uppstå av en rad olika faktorer oavsett ålder och tid i livet. Hormoner påverkar talgproduktionen och de talgfyllda porerna täpps till av hudceller. När bakterier sedan orsakar en inflammation i den tilltäppta talgkörteln eller poren skapas utslag och irritationer som akne. Dessutom kan mikroskopiska kvalster vara orsaken bakom din akne.

Demodex

Demodex är ett kvalster som kommer krypande på natten när man sover och besöker ansiktet. Det kan låta lite läskigt men det är faktiskt vardag för många att få besök av dessa parasiter nattligen. Under dagtid lever demodex i hårsäckar där de väntar på att solen ska gå ner så de kan komma tillbaka till ansiktet under natten. Dessa mikroskopiskt små kvalster märks dock inte eftersom de oftast inte gör något väsen av sig, så länge de inte blir för många och då kan orsaka symptom som t.ex. vuxenakne och rosacea.

Hur blir man av med demodex?

Har man en tendens till vuxenakne så kan man börja med att byta örngott varje natt (och tvätta de gamla i 90 grader). Man vill inte lägga sitt ansikte där demodex har lämnat sina spår. Utöver just demodex samlas också hårprodukter, hudkräm och svett på örngotten och bara det är tre ytterligare anledningar till varför det är bra att byta örngott ofta. Var också vara noggrann med att rengöra ögonlock och ta bort smink ordentligt. Vid väldigt svåra problem kontakta läkare.

Irriterad hud – vart tar man hjälp?

Många självdiagnostiserar sig med akne, när det i själva verket enbart handlar om okunskap om vilken hudtyp man har. Kanske går man i tron om att ens hudtyp är fet, medan man i själva verket har en torr hud med ett stort hormonpåslag, som i sin tur skapar aknen. Det bästa är att vända sig till en hudterapeut eller läkare om man är osäker på hur man ska behandla sin hud. De bästa du kan göra själv för behandling av akne är att använda lugnande och talgreglerande produkter.

BRA ANTIAKNEPRODUKTER:

Stor-
säljare!
189 kr459 kr

Anti-akneserum

Slut i lager
199 kr799 kr

Exfolierande nattkräm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

JUST NU 10% RABATT PÅ ETT KÖP!

Signa upp för vårt nyhetsbrev - få en rabattcheck skickad direkt. Ta del av exklusiva rabatter, nyheter, hudvårdstips och mycket mer direkt i din inbox.

Jag samtycker till att ni skickar mig nyhetsbrev