Solskydd

Solskydd

Det finns två olika sorters filter man kan ha i solskydd. Det fysiska filtret fungerar som en spegel på din hud och reflekterar bort den skadliga strålningen innan den hinner göra skada. Det kemiska filtret omvandlar solstrålarna till värmeenergi, som sedan oskadliggörs och lämnar huden. Ett solskydd kan endera ha endast ett av filtren, eller som som vi har i våra solskydd, båda filtren. De skadliga strålar som det fysiska filtret inte tar hand om fångar då det kemiska filtret upp, i och med detta blir solskyddet väldigt säkert, så länge det används på rätt sätt.

Antioxidanter – skydd mot fria radikaler

Antioxidanter skyddar mot fria radikaler som finns i luften, som även solen är väldigt bra på att utsöndra. Med antioxidanter i solskyddet får man maximalt med skydd och boostar därmed sin hud trots att man njuter av värme och sol.

UV-strålning

Det finns tre olika UV-strålningar som är skadliga. De är UVA, B och C, där man inte pratar så mycket om UVC eftersom denna strålning inte läcker ut ifrån ozonskiktet, förutom på vissa få områden i världen. UVA och UVB däremot hör man om hela tiden – båda är skadliga men på olika sätt.

Vad är skillnaden?

UVA (tänk Ageing) är strålningen som åldrar vår hud i förtid, att man får rynkor och tappar spänsten i huden. UVA-strålning tränger djupare ner i hudens skikt och gör pigmentet i huden mörkt. UVA-strålning kan också bryta ner D-vitamin i huden och orsaka hudcancer.

UVB (tänk Burning) är den strålning som gör att man bränner sig om man vistas i solen för länge. När solens strålar träffar huden börjar cellerna skapa mer pigment för att skydda huden, man blir då brun, men ibland röd då pigmentproduktionen inte hinner med i förhållande till mängden strålning från solen. UVB-strålning har kortare våglängd än UVA-strålning och är därmed mer energirik. Ozonskiktet filtrerar bort stora delar av den skadliga UV-strålningen och begränsar mängden UVB-strålning som når jordytan. Även UVB-strålning kan bidra till hudens åldrande samt ge upphov till hudcancer.

Hyperpigmenteringar – efter en brännskada

Inte nog med att strålning är cancerframkallande och att vi åldras i förtid, en brännskada kan även skapa missbildningar i din melanocytproduktion – hos de cellerna som gör dig brun. Denna missbildning gör att man får pigmentfläckar på huden som ofta stannar kvar hela livet. Huden glömmer aldrig en solskada så var noga med att alltid skydda dig mot solen.

Hur mycket solskydd behöver man?

Man bör applicera en riklig mängd med solskydd, mer än man tror. I ansiktet ska man applicera tre till fyra milliliter – motsvarigheten av en liten tesked. Det finns mer generella rekommendationer för kroppen, men då alla kroppar är olika bör man utgå från hur mycket man använde i ansiktet, för att sedan applicera lika mycket på kroppen – ungefär en handfull.

Hur ofta ska solskydd appliceras?

Man rekommenderar att applicera solskydd varannan timme, detta oavsett om man är på solsemester i utlandet eller solar i Sverige. Vissa solskydd är vattenresistenta och andra bör appliceras om direkt efter badning. För att vara på den säkra sidan kan man med fördel lägga på ett extra lager även om du använder dig av ett vattenresistent solskydd.

Solskydd – detta bör man tänka på

Man ska ALLTID lägga på solskydd först, INNAN serum, dagkräm och makeup. Vill man re-applicera solskyddet ska man först tvätta av sig sin makeup och sedan lägga nytt solskydd.

Vill man undvika solskador som pigmentfläckar, rynkor eller hudcancer ska man försöka hålla sig borta från den strålande solen – den är stark och dess strålar är skadliga. Skadorna visar sig inte imorgon men på längre sikt är de oundvikliga, sola med måtta.

Utöver solskydd ska huden underhållas och eftervårdas. Det är minst lika viktigt och många har en tendens att utesluta just dessa steg.

After sun & Mist

Mellan applicering av solskydd är det viktigt för huden att återfuktas. Ha en återfuktande mist för både ansikte och kropp i väskan för att underhålla huden med fukt då solexponering gör huden extra torr. Efter solexponering är det viktigt för huden att återhämta sig. Använd en after sun som återfuktar och lugnar huden. Gärna en som innehåller Aloe Vera då det ger extra svalka och vårdar din hud. En annan ingrediens som rekommenderas efter en dag i solen är boerhavia diffusa eller punarnava som den även kallas. Den dämpar rodnad och lugnar huden för så bra återhämtning som möjligt.

119 kr379 kr

Lugnande after sun spray

ÖVRIGT SORTIMENT:

ANTI-AGE

3 PRODUKT

KRÄMER

4 PRODUKTER

MASKER

2 PRODUKTER

RENGÖRING

2 PRODUKTER

SERUM

5 PRODUKTER

MIST

1 PRODUKT

FILTRERA ALLA PRODUKTER

20 PRODUKTER